Category Archive Hasselt

Persberichten 40-jarig jubileum van de Eijsboutsbeiaard 2013

Lees het bericht van de Gemeente Zwartewaterland van 18 oktober 2013

Lees het bericht in De Stadskoerier van 4 maart 2013

Lees het bericht in Genemuiden Actueel van 3 maart 2013

Lees het bericht van Varen in de kop van Overijssel van 4 maart 2013

Lees het bericht in Kerk in het midden van 4 maart 2013

Lees het bericht in de Zwartewaterkrant van 6 maart 2013

Lees het bericht in de Stentor van 7 maart 2013

Persbericht Carillonconcert 2012

Lees het bericht van De Stadskoerier van 12 april 2012

Video’s van het carillonPersberichten Carillonconcerten 2010

Carillon toren van Grote- of St. Stephanuskerk te Hasselt

Zwartewaterkrant dinsdag 31 augustus 2010

Carillonconcert door Martien van der Knijff

Beiaardier Martien van der Knijff geeft vrijdag 3 september een carillonconcert op het carillon in de toren van de Grote- of St. Stephanuskerk te Hasselt. De luisterplaats is het plein en de tuin naast de kerk. Het concert wordt gegeven tussen 19.00 en 20.00 uur.

Martien van der Knijff, stadsbeiaardier van Elburg, Hattem, Hasselt, Apeldoorn-’s Heerenloo en Katwijk aan zee, speelt onder andere werken van Nees, Rottiers, Smetana en Lovland.

Op het Rotterdams Conservatorium studeerde Martien van der Knijff hoofdvak “Orgel” en aan de Nederlandse Beiaardschool hoofdvak “Beiaard”. Naast het bespelen van diverse klokkenspelen, is Van der Knijff organist in de PKN van Oldebroek en Heerde. Als beiaardier geeft hij concerten in binnen- en buitenland.

In de toren van Grote- of St. Stephanuskerk Hasselt

Zwartewaterkrant dinsdag 24 augustus 2010

Carillonconcert door beiaardier Frits Reynaert

Beiaardier Frits Reynaert geeft vrijdag 27 augustus een carillonconcert op het carillon in de toren van de Grote- of St. Stephanuskerk te Hasselt. De luisterplaats is het plein en de tuin naast de kerk. Het concert wordt gegeven tussen 19.00 en 20.00 uur.

Frits Reynaert, stadsbeiaardier van Hoorn, Enkhuizen, Almere, Edam en het paleis op de Dam te Amsterdam, speelt onder andere werken van Stanley, Mozart De Klerk en Rush.

Reynaert studeerde achtereenvolgens orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, waar hij in 1985 het diploma Uitvoerend Musicus Beiaard behaalde. In de zomermaanden verzorgt hij regelmatig concerten in diverse Europese landen.

Carillonconcerten in Hasselt

Woensdag 04 augustus 2010 “De Stadskoerier”

HASSELT –

Voor het eerst in de Hasselter geschiedenis wordt er een carillonconcertserie georganiseerd. Op vrijdag 6 augustus van 19.00 tot 20.00 uur geeft stadsbeiaardier Martien van der Knijff het openingsconcert op het onlangs gerenoveerde en met zeven kleine klokjes uitgebreide carillon van Hasselt. Hierna, op vrijdag 13 augustus, geeft de beiaardier van het Belgische Hasselt, Kenneth Theunissen, een concert, op vrijdag 27 augustus is dit beiaardier Frits Reynaert uit Enkhuizen en de afsluiter is op 3 september door Martien van der Knijff. Een goede luisterplaats is in de tuin naast de kerk. Hier is het rustig en het carillon goed te beluisteren.

 

 

 

Carillon toren van Grote- of St. Stephanuskerk te Hasselt

Zwartewaterkrant dinsdag 10 augustus 2010

Carillonconcert door Kenneth Theunissen

Beiaardier Kenneth Theunissen geeft vrijdag 13 augustus een carillonconcert op het carillon in de toren van de Grote- of St. Stephanuskerk te Hasselt. De luisterplaats is het plein en de tuin naast de kerk. Het concert wordt gegeven tussen 19.00 en 20.00 uur.

Kenneth Theunissen, stadsbeiaardier van Hasselt België, speelt onder andere werken van Denyn, Händel, Mozart en van hemzelf.

Theunissen studeerde piano en slagwerk aan het Stedelijk Muziekconservatorium te Hasselt (B). In 1993 behaalde hij bij Eddy Mariën het einddiploma aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Hij won prijzen op de Internationale Beiaardwedstrijden te München, Venlo en werd in 1995 algemeen laureaat te Zwolle. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met het componeren van eigen beiaardwerken.

 

 

 

Carillon toren van Grote- of St. Stephanuskerk te Hasselt

Woensdag 04 augustus 2010 “Zwartewaterkrant”

Carillonconcert door Martien van der Knijff

Beiaardier Martien van der Knijff geeft vrijdag 6 augustus een carillonconcert op het carillon in de toren van de Grote- of St. Stephanuskerk te Hasselt. De luisterplaats is het plein en de tuin naast de kerk. Het concert wordt gegeven tussen 19.00 en 20.00 uur.

Van der Knijff, stadsbeiaardier van Hasselt, Elburg, Hattem, Apeldoorn, Heerenloo en Katwijk aan Zee, speelt onder andere werken van Nees, Clement, McBroom en Merikanto.

Op het Rotterdams Conservatorium studeerde Martien van der Knijff hoofdvak “Orgel” en aan de Nederlandse Beiaardschool hoofdvak “Beiaard”. Naast het bespelen van diverse klokkenspelen, is Van der Knijff organist in de PKN van Oldebroek en Heerde. Als beiaardier geeft hij concerten in binnen- en buitenland.

 

 

 

 

Lees het bericht van Genemuiden Actueel van 05 augustus 2010

 

Perberichten renovatie en uitbreiding carillon juni 2010


Open dag Carillon Hasselt op zaterdag 26 juni Zwartewaterkrant

Kerktoren toegankelijk van 13.30 uur tot 16.00 uur

Zaterdag 26 juni laat beiaardier Martien van der Knijff horen en zien hoe het opgeknapte carillon in Hasselt klinkt. Van 13.30 tot 16.00 uur is de kerktoren geopend en heeft iedereen de gelegenheid een blik te werpen op het vernieuwde klokkenspel.

De klanken van de beiaard worden afgewisseld door optredens van een hoornensemble. Ook is het mogelijk beneden op een TV-scherm de beiaardier live te zien spelen.

De afgelopen maand is het carillon gerenoveerd en uitgebreid met een nieuw klavier, een nieuwe computer, zeven nieuwe klokken en een nieuwe speelcabine.

Beiaardier Martien van der Knijff is dan ook dik tevreden met al deze verbeteringen. Van der Knijff: “Hierdoor klinkt het carillonspel frisser en uitbundiger dan ooit tevoren. Ook kan er met de extra klokken veel meer verschillende muziek worden gespeeld.”

De nieuwe computer zorgt ervoor dat er meer afwisseling is in de automatische melodieën. De muziek is straks met een simpele handeling op afstand aan te sturen. Het carillon in Genemuiden krijgt eenzelfde computer, zodat er ook muziek kan worden uitgewisseld tussen Hasselt en Genemuiden.

De beiaardier nodigt de inwoners van Zwartewaterland uit om hun muzikale voorkeur voor een lied of melodie te laten weten. Via de website kunt u ideeën en suggesties doorgeven. Op deze website staat ook veel informatie over het carillon van Hasselt.

Open dag opgeknapt carillon Hasselt

Genemuiden Actueel 21 juni 2010

Zaterdag 26 juni laat beiaardier Martien van der Knijff horen en zien hoe het opgeknapte carillon in Hasselt klinkt. Van 13.30 tot 16.00 uur is de kerktoren geopend en heeft iedereen de gelegenheid een blik te werpen op het vernieuwde klokkenspel. De klanken van de beiaard worden afgewisseld door optredens van een hoornensemble. Ook is het mogelijk beneden op een TV-scherm de beiaardier live te zien spelen.

 

 

 

Video: Bekijk het verslag op RTVOOST van 18 juni 2010

 

Zwartewaterkrant 19 mei 2010

Het vertrouwde geluid van het carillon zal de komende weken niet over Hasselt klinken. Na ruim 40 jaar is het instrument aan renovatie toe. In opdracht van de gemeente is de firma Eijsbouts uit Asten vandaag begonnen met het demonteren van het carillon. Daarnaast wordt er een nieuwe speelcabine geplaatst door Bouwbedrijf Kijk in de Vegte uit Hasselt. “Een ambachtelijke klus”, aldus Gerard Kijk in de Vegte.

In de kerktoren van Hasselt zal een beter geïsoleerde cabine komen met een nieuw klavier voor de stadsbeiaardier. Dit verbetert niet alleen de speelomstandigheden, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor educatieprojecten voor de leerlingen in het basisonderwijs.

Kijk in de Vegte: “De door ons, op de werkplaats, geprefabriceerde onderdelen worden door de galmgaten, halverwege de toren, naar binnen geplaatst. De komende dagen zullen wij aanwenden om de nieuwe geïsoleerde cabine vakkundig in elkaar te zetten.”

Tijdens de renovatie wordt het mechaniek vervangen en zal het klokkenspel worden uitgebreid met 7 klokjes en wordt de computer voor automatische melodieën vervangen door nieuwe geavanceerde apparatuur. In samenwerking met de Stichting Promotie Hanzestad Hasselt (SPHH) wordt onderzocht of er op termijn een permanente expositie kan worden ingericht. De expositie wil bezoekers de interessante geschiedenis van de toren en het carillon laten zien.

Ook het carillon in Genemuiden wordt voorzien van zo’n nieuwe computer. Hierdoor is meer flexibiliteit en variatie mogelijk in het carillonspel en kunnen melodieën worden uitgewisseld.

De werkzaamheden aan het carillon zullen volgens planning op 18 juni zijn afgerond. Met de aanpassingen zullen de carillons in Hasselt en Genemuiden ook in de komende jaren weer optimaal dienst kunnen doen.

 

RTV OOST 18 mei 2010

Het carillon van Hasselt wordt de komende weken gerenoveerd.
Het mechaniek wordt vervangen en het klokkenspel wordt met zeven klokjes uitgebreid. Daarnaast wordt de computer voor automatische melodieën vervangen. Ook het carillon van Genemuiden krijgt zo’n nieuwe computer. De kerktoren van Hasselt krijgt verder een beter geïsoleerde cabine met een nieuw klavier voor de stadsbeiaardier. Daardoor kunnen ook basisschoolleerlingen er terecht voor schoolprojecten. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen zijn de carillons van Hasselt en Genemuiden op 18 juni klaar.

 

Renovatie kerkcarillons

Woensdag 19 mei 2010 De Stentor
HASSELT/GENEMUIDEN – Hasselt moet het de komende maand even zonder de vertrouwde klanken van het carillon bovenin de toren van de Grote Kerk aan de Markt.
Ruim veertig jaar na de laatste renovatie is het instrument weer aan grondige renovatie toe. Afgelopen maandag werd begonnen met demontage van het carillon en gisteren is de beiaard met een grote kraan naar beneden getakeld. De renovatie wordt de komende weken uitgevoerd door de firma Eijsbouts in Asten. Naast vervanging van het mechaniek wordt het klokkenspel uitgebreid met zeven luidklokjes en wordt de computer voor automatisch aangestuurde melodieën vervangen door nieuwe, veel geavanceerdere apparatuur. Ook het carillon in de kerktoren van Genemuiden wordt binnenkort voorzien van zo’n nieuwe computer. Hierdoor is meer flexibiliteit en variatie mogelijk in het carillonspel en kunnen melodieën worden uitgewisseld.

In de kerktoren van Hasselt zal verder een veel beter geisoleerde cabine worden gebouwd met een nieuw klavier voor de stadsbeiaardier. Dit verbetert niet alleen de speelomstandigheden, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor educatieve projecten, zoals die in de Hasselter kerk al enige tijd lopen voor bijvoorbeeld basisscholieren. In samenwerking met de Stichting Promotie Hanzestad Hasselt (SPPH) wordt nog onderzocht of er op termijn een permanente expositie over het carillon kan worden ingericht. Zo’n presentatie moet bezoekers vooral de lange geschiedenis van de kerktoren en het carillon laten zien. Na terugplaatsing van het opgeknapte en uitgebreide carillon is de toren op 26 juni (13.30-16.00 uur) weer geopend voor publiek en demonstreert beiaardier Martien van der Knijff het vernieuwde instrument.