Maandelijks archief 12 mei 2010

Persberichten Jubileum Stichting de Hattemer Beiaard 19 juni 2010

Zilveren jubileum Stichting Hattemer Beiaard

Veluwe Land maandag 17 mei 2010
HATTEM – Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Stichting De Hattemer Beiaard werd opgericht door mevrouw Harmsen – Kroeze, oud wethouder van de gemeente Hattem en wijlen Dr J.H.Sypkens Smit., huisarts te Hattem, beiden zeer bekende personen in de stad Hattem. Blijkens de stichtingsakte is het doel het bevorderen van de beiaardkunst en het stimuleren van de belangstelling voor die beiaardkunst in het bijzonder in de gemeente Hattem. De beiaard is niet weg te denken uit de stad Hattem. De beiaardiers die hebben geconcerteerd op het carillon kenschetsen dit instrument in Hattem als een prachtig instrument.In de loop van de jaren hebben veel beiaardiers van grote naam en faam de toren van de Andreaskerk beklommen om de muziek over de stad uit te strooien Ook in deze tijd wordt het carillon nog wekelijks bespeeld door de beiaardiers Jaap Neuteboom uit Hattem en Martien v.d. Knijff uit Oldebroek, die beiden in dienst zijn van de Stichting. Het bestuur van de Stichting De Hattemer Beiaard wil dit zilveren jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Hoewel de stichtingsdatum 22 november 1985 is heeft het bestuur gemeend het jubileum te vieren op 19 juni a.s..
De stichting werkt voor de viering van dit jubileum constructief samen met Ronduit Hattem. Voor 19 juni a.s. is een gevarieerd programma samengesteld dat begint om 06.00 uur in de morgen en dat die dag zal eindigen plm 22.00 uur. Hoewel het programma nader zal worden gepubliceerd kan nu reeds worden vermeld dat naast bespelingen vanuit de toren ook een reizende beiaard Hattem zal doorkruisen en op verschillende plaatsen concerten zal geven. Ook aan de kinderen is gedacht. Voor hen wordt tijdens de middaguren een etalagezoekwedstrijd georganiseerd. Omdat er die middag ook wordt gevoetbald op het WK wordt er op de Markt een groot scherm geplaatst waar de wedstrijd op te volgen is. Niemand hoeft dus naar huis te gaan . Iedereen kan in de stad blijven waardoor ook in de middag Hattem een gezellige aanblik te zien zal geven.
Het avondprogramma wordt een echte topper. Al gedurende een groot aantal jaren hebben de Stichting en de Hattemer beiaardiers kontakt met enkele collega, s uit Hasselt in Belgie. Een van hen is Kenneth Theunissen die in 2009 wereldkampioen beiaardspelen is geworden en o.a. daarvoor de Koningin Fabiola prijs in ontvangst mocht nemen. Kenneth komt op 19 juni in Hattem met een delegatie uit Belgie bestaande uit beiaardiers, marimbaspelers en accodeonisten. Daarnaast zullen optreden de eigen Hattemer beiaardiers:de percussiegroep van de CMH Hattem en de bekende sopraan Clara de Vries uit Zwolle. Diegene die wil genieten van een bijzondere muzikale dag en avond in Hattem doet er verstandig aan 19 juni te noteren. Het bestuur van de Hattemer Beiaard gaat nu aan de slag om de nog ontbrekende financiele middelen op tafel te krijgen. Het definitieve programma zal een week voor 19 juni worden gepubliceerd. Houdt de bladen dus in de gaten. Wilt u nadere informatie over de Hattemer Beiaard en het jubileum dan kunt u kontakt opnemen met de voorzitter, Arie van Driesten. Tel 038 444 14 77.

 

 

Volop vertier tijdens Langste Dag van Hattem

Dinsdag 15 juni 2010 Veluwe Land
HATTEM – De Langste Dag van Hattem wordt dit jaar gehouden op zaterdag 19 juni. Op deze dag is Hattem om 6 uur ‘s ochtends al in rep en roer. Winkeliers in het centrum openen hun zaken in alle vroegte met allerlei ‘vroege vogel’ acties. Winkelend publiek dat geen moeite heeft met vroeg opstaan kan dan profiteren van spectaculaire aanbiedingen. Maar ook voor degenen die wat later opstaan hebben de winkeliers nog leuke acties en kortingen. In de winkelstraten en op de markt zijn kraampjes te vinden waar u vanalles kunt kopen.
Om 11.00 uur is er een dansoptreden van Zentrum op de markt en om 12.00 uur kunt u genieten van een concert van Ontwaakt.
Hattemer Beiaard
De Stichting Hattemer Beiaard viert haar 25 jarig jubileum tijdens de Langste Dag met een muzikaal programma. Om 6.00 uur begint het feest met een reveillebespeling vanaf de toren op de markt. Vanaf 10.00 uur vertrekt de reizende beiaard via de Hof van Blom, de Bongerd met een slot concert op de markt.
Om 21.00 uur de grande finale met Carillon, reizende beiaard, en de operazangeres Clara de Vries vanaf het balkon van het stadhuis.
WK Voetbal
Kom voetbal kijken in het centrum! Tegenover het stadhuis komt een groot scherm om met z’n allen de tweede poulewedstrijd WK Nederland – Japan te zien om 13.30 uur.
Pretmarkt
Op het kerkplein organiseert de scouting van Hattem een gezellige pretmarkt waar iedereen aan mee kan doen. Van luchtbuks schieten tot eendjes vissen en van plopdarten tot spirograaftekenen en nog veel meer.
Programma Hattemer Beiaard

06.00-07.00 uur Reveillebespeling vanaf de toren

08.30-09.00 uur Bespeling vanaf de toren

09.30–10.00 uur Bespeling reizende beiaard

10.00-11.00 uur Bespeling vanaf de toren

10.00-12.00 uur Rondgang reizende beiaard

10.00–10.30 uur Vertrek vanaf de Markt-Kruisstraat – Achterstraat- Dorpsweg-Hollewand- Hof van Blom (klein concert)

10.40–11.10 uur Hollewand-Dorpsweg naar parkeerplaats
Albert Heyn (klein concert)

11.20–12.00 uur Dorpsweg-Eijerdijk-Bongerd (klein concert)

13.30-15.00 uur Vervolg rondgang reizende beiaard.

13.30–14.00 uur Bongerd- Verl. Parklaan-Stationslaan-Nieuweweg- Hoopjesweg Moslaan-hoek Leliestraat/Tulpstraat (klein concert)
14.10–14.40 uur Palmstraat-Industrieweg-Dahliastraat (klein concert)

14.50–15.20 uur Dahliastraat-Nieuwstad-Nieuweweg-Ridderstraat – Achterstraat-Zuidwal-Markt (slotconcert)

13.30-16.00 uur Etalagewedstrijd voor de jeugd vanaf de Markt

16.00–16.30 uur Torenbespeling

16.40-17.00 uur Concert op de Markt van de reizende beiaard.
Uitslag op de Markt van de etalagewedstrijd

17.00-17.30 uur Concert op de Markt van de reizende beiaard

Avondprogramma

19.15–20.00 uur Reizende beiaard/marimba en accordeons

20.05–20.30 uur Reizende beiaard en percussiegroep

20.45–21.30 uur GRANDE FINALE

Met: carillon reizende beiaard, zang Clara de Vries, Accordeons, Percussie en marimba
afsluiting met het Hattems Stedelied

De Langste Dag van Hattem RTV Hattem

Zaterdag 19 juni vanaf 6 uur ’s ochtends tot 21.30 uur

De Langste Dag van Hattem wordt dit jaar gehouden op zaterdag 19 juni. Op deze dag is Hattem om 6 uur ’s ochtends al in rep en roer. Winkeliers in het centrum openen hun zaken in alle vroegte met allerlei ‘vroege vogel’ acties. Winkelend publiek dat geen moeite heeft met vroeg opstaan kan dan profiteren van spectaculaire aanbiedingen. Maar ook voor degenen die wat later opstaan hebben de winkeliers nog leuke acties en kortingen. In de winkelstraten en op de markt zijn kraampjes te vinden waar u vanalles kunt kopen.

Hattemer Beiaard
De Stichting Hattemer Beiaard viert haar 25 jarig jubileum tijdens de Langste Dag met een muzikaal programma. Om 6.00 uur begint het feest met een reveillebespeling vanaf de toren op de markt. Vanaf 10.00 uur vertrekt de reizende beiaard via de Hof van Blom, de Bongerd met een slot concert op de markt.
Om 21.00 uur de grande finale met Carillon, reizende beiaard, en de operazangeres Clara de Vries vanaf het balkon van het stadhuis.

“Hattem in rep en roer”

Veluws Nieuws 15 juni 2010
HATTEM – De binnenstad van Hattem staat zaterdag 19 juni weer een invasie te wachten. Dan wordt de Langste Dag van Hattem gehouden en dat is elk jaar weer een happening.
Op deze dag is Hattem om 6 uur s ochtends al in rep en roer. Winkeliers in het centrum openen hun zaken in alle vroegte met allerlei vroege vogel acties. Winkelend publiek dat geen moeite heeft met vroeg opstaan kan dan profiteren van spectaculaire aanbiedingen. Maar ook voor degenen die wat later opstaan hebben de winkeliers nog leuke acties en kortingen. Om 11.00 uur is er een dansoptreden van Zentrum op de markt en om 12.00 uur kan mengenieten van een concert van Ontwaakt. Scouting is aanwezig met een heuse pretmarkt. De Stichting Hattemer Beiaard viert haar 25 jarig jubileum tijdens de Langste Dag met een muzikaal programma. Om 6.00 uur begint het feest met een reveillebespeling vanaf de toren op de markt. Vanaf 10.00 uur vertrekt de reizende beiaard door Hattem. Om 21.00 uur de grande finale met Carillon, reizende beiaard, en de operazangeres Clara de Vries vanaf het balkon van het stadhuis.
Van het WK Voetbal hoeft men niets te missen. Tegenover het stadhuis komt een groot scherm om de tweede poulewedstrijd WK Nederland Japan te zien om 13.30 uur.

Persbericht 12 mei 2010

DE KATWIJKSCHE POST WOENSDAG 12 MEI 2010

OUDE KERK heeft veel te vertellen… Andreaskerk, Witte Kerk, maar bij de Katwijkers staat de kerk aan zee toch vooral bekend als de Oude Kerk. Al eeuwenlang domineert de OudeKerk het zicht van Katwijk aan Zee. In de serie ‘De Oude Kerk heeft veel te vertellen’ komen mensen aan het woord die een bijzondere relatie met de Oude Kerk hebben. Deze interviews worden afgewisseld met verhalen over de geschiedenis van de Oude Kerk. De serie, in samenwerking met de Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee, verschijnt om de week in De Katwijksche Post.

Twee keer per maand beklimt hij de steile houten trapjes van de klokkentoren van de Oude Kerk. Neemt plaatsachter het carillon en laat Katwijk genieten van zijn klokkenspel. Vandaag, op Koninginnedag, timmert hij er weer stevig op los. De klokken tingelen en beieren vrolijke liedjes terwijl buiten de deelnemers aan de Ronde van Katwijk onder gejuich finishen. De Oude Kerk zelf, ver onder hem, vult zich met deelnemers aan het traditionele Oranje Zanguur.

Vanuit de toren heeft hij een prachtig uitzicht over het rood-wit en blauw getooide Katwijk. ‘Het is ieder jaar weer een belevenis om hier Koninginnedag te beginnen. De sfeer is uniek.’ Aan het woord is de vaste beiaardier van de Oude Kerk aan Zee, Martien van der Knijff. Na het spelen wrijft hij over de eeltknobbels van zijn rechterhand. ‘Je moet echt hard rammen op de toetsen van het carillon, zeker op de klokken met hogere tonen. Het is een weerbarstig instrument.’

Vol liefde spreekt Van der Knijff over ‘zijn’ carillon dat in de Kerktoren van de Oude Kerk hangt. ‘In 1959 is het carillon geschonken door de Katwijkse bevolking. Het heeft helaas maar vier of vijf jaar gespeeld. Aangetast door wind en zout is het instrument in 1985 uitgeschakeld. Het was niet meer te bespelen. Erg jammer.’ Dat de klanken van het carillonuiteindelijk toch weer over Katwijk uitwaaieren heeft de gemeente te danken aan burgemeester Van Montfrans. ‘Zij kwam uit Veere en die plaats heeft ook een carillon onder dezelfde klimatologische omstandigheden, zonder problemen. Van Montfrans maakte zich hard voor de terugkeer van het carillon. Uiteindelijk heeft de firma Eijsbouts het carillon gerestaureerd en teruggeplaatst in 1992. En vanaf die tijd bespeel ik dit carillon. Die functie vervul ik ook in Hattem, Hasselt en Elburg. Maar Katwijk heeft een speciaal plekje in mijn hart.’ Met de gemeente Katwijk heeft hij een overeenkomst. Twee keer per maand moet Van der Knijff fysiek het carillon bespelen. De rest van de maand doet een computer het werk, maar ook de computergestuurde liedjes komen van zijn hand. ‘Het klinkt anders hoor, een computergestuurd stuk of als ik hier zelf achter het carillon zit. Een computergestuurd stuk klinkt strak en clean. Als ik zelf speel, horen mensen echt het verschil.’

Zelf geniet Martien van het spelen aan zee. ‘De bespeling heeft een andere dimensie. Ik zie hier uit mijn raampje de bootjes voorbijvaren. Ik snuif de zilte lucht op en zie mensen over de Boulevard flaneren. Zelfs de muziek klinkt hier anders, zeker met een stevige westenwind. Harde wind heeft invloed
op de klanken, het vervormd. Soms klinkt het bijna vals. De bespeling is bijzonder, maar het instrument
zelf is er eigenlijk één van dertien in een dozijn. ‘Dit is een kleine, lichte beiaard met maar drie octaven bereik. Het liefst zou ik zien dat het carillon wordt uitgebreid naar vier octaven. Dan heb je pas echt een concertcarillon en kan ik concertrepertoire spelen, een grote wens van mij. Ik hoop stiekem op wat geld van de restauratie, wieweet. Speciaal voor Katwijk componeerde ik het muziekstuk ‘Dorp aan Zee’. En dan spelen op een uitgebreid carillon. Man, wat zal dat klinken!’

Door Marian Krijgsman