Persberichten antenne in de toren bij het carillon maart 2011

 “De Heer Ontwaakt”

Robert Jan Booij

Woensdag 23 maart 2011

Beiaardier Jaap Neuteboom speelt “Ik zou wel eens willen weten” op het carillon van de Andreaskerk in Hattem. Ook collega beiaardier Martien vd Knijff wil het graag weten: moeten wij wijken voor de straling?

De Markt van Hattem biedt met zijn monumentale panden een middeleeuwse aanblik. De toren van de Andreaskerk doet daar niet voor onder. Vijftig meter hoog, oud, hoekig, burchtachtig, met een sierlijke spits. Hier hangen de klokken van het carillon. Je kunt er komen via een reeks steile trappen die dwars door het zware houten geraamte van de toren voeren. Uiteindelijk bereik je de kleine ruimte van het klavier. Hier worden de zilverachtige klanken die over straten en pleinen zweven losgelaten. Al eeuwen lang doen hier de eeltige handen van de beiaardiers hun werk. Maar nu dreigt daaraan een einde te komen. De gemeente Hattem overweegt een UMTS-mast in de toren te laten aanleggen. Onzichtbaar voor de straat, maar niet te missen voor de beiaardiers. Die zitten er namelijk met hun neus bovenop en dat vertikken ze. Want hoe zit het met de straling van de UMTS-antennes? Rapporten spreken elkaar tegen, het gezond verstand zegt genoeg. Neuteboom en Vd Knijff vragen zich af of er geen andere locaties zijn. Als de plannen doorgaan stoppen ze ermee.
“Ik zou wel eens willen weten”, een mooi lied van Jules de Corte. “Waarom zijn de mensen zo moe? Misschien door hun jachten en jagen of misschien door hun tienduizend vragen…” Jules de Corte moest eens weten hoe men nu leeft op laptops en smartphones. Hongerig naar communicatie. En dat lukt niet zonder UMTS-masten. Hattem ruikt ongetwijfeld geld. “Alles van waarde is weerloos”, dichtte Lucebert. Ik hoop dat het carillon wint. audio volgt.

http://deheerontwaakt.vara.nl/Verslag.7254.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5…