Category Archive Hattem

Carillonmarathon 9 mei 2013

Persbericht

CarillonMarathon op Hemelvaartsdag 9 mei 2013

Een prachtige boottocht over de IJssel met 5 maal een live carillonconcert. Inclusief lunch en diner aan boord van een partyschip.

 

Op Hemelvaartsdag 9 mei 2013 a.s. gaat weer de CarillonMarathon van start, een vaartocht over de IJssel met vijf carillonconcerten. Deze dag is een samenwerking tussen de werkgroep CarillonMarathon, onder voorzitterschap van de burgemeester van Doesburg dhr. K. Luesink, en de Rederij Keur.

Voor de 21e keer wordt de tocht gehouden. Hij bestaat uit een vaartocht met een partyschip over de rivier IJssel. Onderweg worden de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem en Kampen aangedaan. Daar klinkt telkens een carillon concert.

Die vijf mooie historische steden bezitten allen een prachtig carillon dat speciaal voor deze gelegenheid door beiaardiers live wordt bespeeld, telkens na het aanleggen van het schip. In iedere stad is de gelegenheid om ook rond te dwalen door deze oude Hanzesteden.

De tocht begint in Doesburg met een kopje koffie/thee in het Middeleeuwse stadhuis en eindigt in Kampen, vanwaar men per bus naar de genoemde steden wordt teruggebracht. Aan boord worden lunch en een driegangen-diner geserveerd.

Het thema van de muziek is dit jaar “Kenner und Liebhaber”, evergreens en mooie composities van bekende componisten zoals Sweelinck, Mozart en Händel. Daarnaast zal vanaf iedere toren een werk klinken van Wim Franken, als een hommage aan deze vorig jaar overleden componist uit Deventer. Hij heeft veel betekend voor nieuwe Nederlandse beiaardmuziek.

Ieder jaar is het weer een feest om over een van Nederlands mooiste rivieren te varen en telkens te luisteren naar prachtige muziek die hoog van de oude torens klinkt.

 

Praktische informatie 9 mei 2013:

– 9.00 uur: koffie vooraf in het stadhuis van Doesburg

– busvervoer vanaf NS-station Dieren – Doesburg stadhuis,

(indien gewenst; vertrek + 8.45 uur, opgave bus vooraf noodzakelijk !)

– Thema “Kenner und Liebhaber” en composities van Wim Franken

– 9.15 – 9.45 uur: eerste concert Martinikerk Doesburg

– 10.00 uur: vertrek van het partyschip uit Doesburg

– Vaartocht: tussenstops in de havens van Zutphen, Deventer, Hattem, eindpunt Kampen,

– In die steden 5 verschillende carillonconcerten (ca. 30 minuten per concert)

– Lunch en diner aan boord

– Feestelijke aankomst in Kampen, alwaar muzikaal begeleid naar de luisterplaats

met een drankje ter afsluiting.

– Rond 20.30 uur aanvang terugreis per bus, naar de aangedane steden

– beiaardiers die de concerten geven:

Frans Haagen, Jan Achterkamp en Martien van der Knijff en Gert Oldenbeuving

– Kosten € 67,50 p.p. incl. lunch en diner (drankjes aan boord voor eigen rekening)

– Informatie en aanmelding: Tel. 038-4233033

www.rederijkeur.nl of  info@rederijkeur.nl

Persberichten antenne in de toren bij het carillon maart 2011

 “De Heer Ontwaakt”

Robert Jan Booij

Woensdag 23 maart 2011

Beiaardier Jaap Neuteboom speelt “Ik zou wel eens willen weten” op het carillon van de Andreaskerk in Hattem. Ook collega beiaardier Martien vd Knijff wil het graag weten: moeten wij wijken voor de straling?

De Markt van Hattem biedt met zijn monumentale panden een middeleeuwse aanblik. De toren van de Andreaskerk doet daar niet voor onder. Vijftig meter hoog, oud, hoekig, burchtachtig, met een sierlijke spits. Hier hangen de klokken van het carillon. Je kunt er komen via een reeks steile trappen die dwars door het zware houten geraamte van de toren voeren. Uiteindelijk bereik je de kleine ruimte van het klavier. Hier worden de zilverachtige klanken die over straten en pleinen zweven losgelaten. Al eeuwen lang doen hier de eeltige handen van de beiaardiers hun werk. Maar nu dreigt daaraan een einde te komen. De gemeente Hattem overweegt een UMTS-mast in de toren te laten aanleggen. Onzichtbaar voor de straat, maar niet te missen voor de beiaardiers. Die zitten er namelijk met hun neus bovenop en dat vertikken ze. Want hoe zit het met de straling van de UMTS-antennes? Rapporten spreken elkaar tegen, het gezond verstand zegt genoeg. Neuteboom en Vd Knijff vragen zich af of er geen andere locaties zijn. Als de plannen doorgaan stoppen ze ermee.
“Ik zou wel eens willen weten”, een mooi lied van Jules de Corte. “Waarom zijn de mensen zo moe? Misschien door hun jachten en jagen of misschien door hun tienduizend vragen…” Jules de Corte moest eens weten hoe men nu leeft op laptops en smartphones. Hongerig naar communicatie. En dat lukt niet zonder UMTS-masten. Hattem ruikt ongetwijfeld geld. “Alles van waarde is weerloos”, dichtte Lucebert. Ik hoop dat het carillon wint. audio volgt.

http://deheerontwaakt.vara.nl/Verslag.7254.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5…

Persberichten Jubileum Stichting de Hattemer Beiaard 19 juni 2010

Zilveren jubileum Stichting Hattemer Beiaard

Veluwe Land maandag 17 mei 2010
HATTEM – Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Stichting De Hattemer Beiaard werd opgericht door mevrouw Harmsen – Kroeze, oud wethouder van de gemeente Hattem en wijlen Dr J.H.Sypkens Smit., huisarts te Hattem, beiden zeer bekende personen in de stad Hattem. Blijkens de stichtingsakte is het doel het bevorderen van de beiaardkunst en het stimuleren van de belangstelling voor die beiaardkunst in het bijzonder in de gemeente Hattem. De beiaard is niet weg te denken uit de stad Hattem. De beiaardiers die hebben geconcerteerd op het carillon kenschetsen dit instrument in Hattem als een prachtig instrument.In de loop van de jaren hebben veel beiaardiers van grote naam en faam de toren van de Andreaskerk beklommen om de muziek over de stad uit te strooien Ook in deze tijd wordt het carillon nog wekelijks bespeeld door de beiaardiers Jaap Neuteboom uit Hattem en Martien v.d. Knijff uit Oldebroek, die beiden in dienst zijn van de Stichting. Het bestuur van de Stichting De Hattemer Beiaard wil dit zilveren jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Hoewel de stichtingsdatum 22 november 1985 is heeft het bestuur gemeend het jubileum te vieren op 19 juni a.s..
De stichting werkt voor de viering van dit jubileum constructief samen met Ronduit Hattem. Voor 19 juni a.s. is een gevarieerd programma samengesteld dat begint om 06.00 uur in de morgen en dat die dag zal eindigen plm 22.00 uur. Hoewel het programma nader zal worden gepubliceerd kan nu reeds worden vermeld dat naast bespelingen vanuit de toren ook een reizende beiaard Hattem zal doorkruisen en op verschillende plaatsen concerten zal geven. Ook aan de kinderen is gedacht. Voor hen wordt tijdens de middaguren een etalagezoekwedstrijd georganiseerd. Omdat er die middag ook wordt gevoetbald op het WK wordt er op de Markt een groot scherm geplaatst waar de wedstrijd op te volgen is. Niemand hoeft dus naar huis te gaan . Iedereen kan in de stad blijven waardoor ook in de middag Hattem een gezellige aanblik te zien zal geven.
Het avondprogramma wordt een echte topper. Al gedurende een groot aantal jaren hebben de Stichting en de Hattemer beiaardiers kontakt met enkele collega, s uit Hasselt in Belgie. Een van hen is Kenneth Theunissen die in 2009 wereldkampioen beiaardspelen is geworden en o.a. daarvoor de Koningin Fabiola prijs in ontvangst mocht nemen. Kenneth komt op 19 juni in Hattem met een delegatie uit Belgie bestaande uit beiaardiers, marimbaspelers en accodeonisten. Daarnaast zullen optreden de eigen Hattemer beiaardiers:de percussiegroep van de CMH Hattem en de bekende sopraan Clara de Vries uit Zwolle. Diegene die wil genieten van een bijzondere muzikale dag en avond in Hattem doet er verstandig aan 19 juni te noteren. Het bestuur van de Hattemer Beiaard gaat nu aan de slag om de nog ontbrekende financiele middelen op tafel te krijgen. Het definitieve programma zal een week voor 19 juni worden gepubliceerd. Houdt de bladen dus in de gaten. Wilt u nadere informatie over de Hattemer Beiaard en het jubileum dan kunt u kontakt opnemen met de voorzitter, Arie van Driesten. Tel 038 444 14 77.

 

 

Volop vertier tijdens Langste Dag van Hattem

Dinsdag 15 juni 2010 Veluwe Land
HATTEM – De Langste Dag van Hattem wordt dit jaar gehouden op zaterdag 19 juni. Op deze dag is Hattem om 6 uur ‘s ochtends al in rep en roer. Winkeliers in het centrum openen hun zaken in alle vroegte met allerlei ‘vroege vogel’ acties. Winkelend publiek dat geen moeite heeft met vroeg opstaan kan dan profiteren van spectaculaire aanbiedingen. Maar ook voor degenen die wat later opstaan hebben de winkeliers nog leuke acties en kortingen. In de winkelstraten en op de markt zijn kraampjes te vinden waar u vanalles kunt kopen.
Om 11.00 uur is er een dansoptreden van Zentrum op de markt en om 12.00 uur kunt u genieten van een concert van Ontwaakt.
Hattemer Beiaard
De Stichting Hattemer Beiaard viert haar 25 jarig jubileum tijdens de Langste Dag met een muzikaal programma. Om 6.00 uur begint het feest met een reveillebespeling vanaf de toren op de markt. Vanaf 10.00 uur vertrekt de reizende beiaard via de Hof van Blom, de Bongerd met een slot concert op de markt.
Om 21.00 uur de grande finale met Carillon, reizende beiaard, en de operazangeres Clara de Vries vanaf het balkon van het stadhuis.
WK Voetbal
Kom voetbal kijken in het centrum! Tegenover het stadhuis komt een groot scherm om met z’n allen de tweede poulewedstrijd WK Nederland – Japan te zien om 13.30 uur.
Pretmarkt
Op het kerkplein organiseert de scouting van Hattem een gezellige pretmarkt waar iedereen aan mee kan doen. Van luchtbuks schieten tot eendjes vissen en van plopdarten tot spirograaftekenen en nog veel meer.
Programma Hattemer Beiaard

06.00-07.00 uur Reveillebespeling vanaf de toren

08.30-09.00 uur Bespeling vanaf de toren

09.30–10.00 uur Bespeling reizende beiaard

10.00-11.00 uur Bespeling vanaf de toren

10.00-12.00 uur Rondgang reizende beiaard

10.00–10.30 uur Vertrek vanaf de Markt-Kruisstraat – Achterstraat- Dorpsweg-Hollewand- Hof van Blom (klein concert)

10.40–11.10 uur Hollewand-Dorpsweg naar parkeerplaats
Albert Heyn (klein concert)

11.20–12.00 uur Dorpsweg-Eijerdijk-Bongerd (klein concert)

13.30-15.00 uur Vervolg rondgang reizende beiaard.

13.30–14.00 uur Bongerd- Verl. Parklaan-Stationslaan-Nieuweweg- Hoopjesweg Moslaan-hoek Leliestraat/Tulpstraat (klein concert)
14.10–14.40 uur Palmstraat-Industrieweg-Dahliastraat (klein concert)

14.50–15.20 uur Dahliastraat-Nieuwstad-Nieuweweg-Ridderstraat – Achterstraat-Zuidwal-Markt (slotconcert)

13.30-16.00 uur Etalagewedstrijd voor de jeugd vanaf de Markt

16.00–16.30 uur Torenbespeling

16.40-17.00 uur Concert op de Markt van de reizende beiaard.
Uitslag op de Markt van de etalagewedstrijd

17.00-17.30 uur Concert op de Markt van de reizende beiaard

Avondprogramma

19.15–20.00 uur Reizende beiaard/marimba en accordeons

20.05–20.30 uur Reizende beiaard en percussiegroep

20.45–21.30 uur GRANDE FINALE

Met: carillon reizende beiaard, zang Clara de Vries, Accordeons, Percussie en marimba
afsluiting met het Hattems Stedelied

De Langste Dag van Hattem RTV Hattem

Zaterdag 19 juni vanaf 6 uur ’s ochtends tot 21.30 uur

De Langste Dag van Hattem wordt dit jaar gehouden op zaterdag 19 juni. Op deze dag is Hattem om 6 uur ’s ochtends al in rep en roer. Winkeliers in het centrum openen hun zaken in alle vroegte met allerlei ‘vroege vogel’ acties. Winkelend publiek dat geen moeite heeft met vroeg opstaan kan dan profiteren van spectaculaire aanbiedingen. Maar ook voor degenen die wat later opstaan hebben de winkeliers nog leuke acties en kortingen. In de winkelstraten en op de markt zijn kraampjes te vinden waar u vanalles kunt kopen.

Hattemer Beiaard
De Stichting Hattemer Beiaard viert haar 25 jarig jubileum tijdens de Langste Dag met een muzikaal programma. Om 6.00 uur begint het feest met een reveillebespeling vanaf de toren op de markt. Vanaf 10.00 uur vertrekt de reizende beiaard via de Hof van Blom, de Bongerd met een slot concert op de markt.
Om 21.00 uur de grande finale met Carillon, reizende beiaard, en de operazangeres Clara de Vries vanaf het balkon van het stadhuis.

“Hattem in rep en roer”

Veluws Nieuws 15 juni 2010
HATTEM – De binnenstad van Hattem staat zaterdag 19 juni weer een invasie te wachten. Dan wordt de Langste Dag van Hattem gehouden en dat is elk jaar weer een happening.
Op deze dag is Hattem om 6 uur s ochtends al in rep en roer. Winkeliers in het centrum openen hun zaken in alle vroegte met allerlei vroege vogel acties. Winkelend publiek dat geen moeite heeft met vroeg opstaan kan dan profiteren van spectaculaire aanbiedingen. Maar ook voor degenen die wat later opstaan hebben de winkeliers nog leuke acties en kortingen. Om 11.00 uur is er een dansoptreden van Zentrum op de markt en om 12.00 uur kan mengenieten van een concert van Ontwaakt. Scouting is aanwezig met een heuse pretmarkt. De Stichting Hattemer Beiaard viert haar 25 jarig jubileum tijdens de Langste Dag met een muzikaal programma. Om 6.00 uur begint het feest met een reveillebespeling vanaf de toren op de markt. Vanaf 10.00 uur vertrekt de reizende beiaard door Hattem. Om 21.00 uur de grande finale met Carillon, reizende beiaard, en de operazangeres Clara de Vries vanaf het balkon van het stadhuis.
Van het WK Voetbal hoeft men niets te missen. Tegenover het stadhuis komt een groot scherm om de tweede poulewedstrijd WK Nederland Japan te zien om 13.30 uur.

Video’s van het carillon