Jaarlijks archief 24 maart 2011

Video’s van het carillon
Video’s van het carillonPersbericht 12 april 2011

Actie voor beiaardcultuur Katwijk aan Zee 12-04-2011 Website Reformatorisch Dagblad

KATWIJK AAN ZEE – Beiaardier Martien van der Knijff organiseert in Katwijk aan Zee een actie voor het behoud van het carillon in de toren van het Witte Kerkje aan de boulevard.

Op zaterdag 16 april bespeelt Van der Knijff, beiaardier van Katwijk, samen met vier andere beiaardiers van 12.00 uur tot 18.00 uur non-stop het carillon van het Witte Kerkje. De vier collega-beiaardiers –Gerda Peters, Roy Kroezen, Kenneth Theunissen en Wim Van Den Broeck– komen uit België en Nederland.

Met hun actie protesteren de musici tegen het bezuinigingsprogramma ”Scherp aan de wind” van de gemeente Katwijk. Daarin moet het carillon het ontgelden. Van der Knijff zou nog maar eenmaal per maand de beiaard hoeven te bespelen, en de gebruikelijke concertserie kan volgend jaar niet terugkomen.

„Wat een besparing lijkt, zal de komende jaren een behoorlijke verliespost worden”, aldus Van der Knijff. „Er klinkt nog nauwelijks carillonmuziek als ik maar zo weinig mag spelen. En als ik maar eenmaal per maand de toren opga, wie kijkt er dan tussentijds nog naar het instrument? Het zal snel in verval raken door te weinig controle.”

Daar komt bij dat het instrument, ook als het automatisch speelt, via het klavier werkt. „Dat moet minimaal elke week worden afgeregeld. Als dit niet door de beiaardier gebeurt, moet er een gemeenteambtenaar of iemand van de klokkengieterij naar boven om het instrument af te regelen. Hierdoor lopen de kosten alleen maar op en is de bezuiniging een extra onkostenpost geworden”, zegt de beiaardier, die in Oldebroek woont en ook in Hattem, Hasselt en Elburg als beiaardier werkzaam is.

Volgens Van der Knijff is er juist in de zomermaanden veel belangstelling onder zowel de inwoners van Katwijk als de toeristen voor de carillonmuziek. „Als de concertserie vervalt door deze bezuinigingen, zal de beiaardcultuur die in de afgelopen jaren is opgebouwd, verdwijnen. Katwijk heeft het enige carillon dat aan een boulevard staat; de locatie is uniek in de wereld.”

In 1959 schonk de Katwijkse bevolking een carillon aan de gemeente. Het speelde slecht vijf jaar. Doordat het was aangetast door wind en zout, werd het instrument in 1985 uitgeschakeld. Dat veranderde toen burgemeester Van Montfrans in 1989 aantrad. Zij maakte zich sterk voor de terugkeer van het carillon. De firma Eijsbouts restaureerde vervolgens het carillon en plaatste het in 1992 terug. Vanaf die tijd bespeelt Van der Knijff de beiaard. Twee keer per maand moet hij het instrument fysiek bespelen, de rest van de maand doet een computer het werk.

De vier beiaardiers doen zaterdagmiddag belangeloos mee aan de actie voor het behoud van de beiaardcultuur in Katwijk aan Zee. Naast solistische beiaardmuziek zal er ook vierhandige carillonmuziek klinken. Een goede luisterplaats is naast de kerk in het hofje, of op de boulevard tegenover de kerk. En bij niet te veel wind ook op het strand.

Persberichten antenne in de toren bij het carillon maart 2011

 “De Heer Ontwaakt”

Robert Jan Booij

Woensdag 23 maart 2011

Beiaardier Jaap Neuteboom speelt “Ik zou wel eens willen weten” op het carillon van de Andreaskerk in Hattem. Ook collega beiaardier Martien vd Knijff wil het graag weten: moeten wij wijken voor de straling?

De Markt van Hattem biedt met zijn monumentale panden een middeleeuwse aanblik. De toren van de Andreaskerk doet daar niet voor onder. Vijftig meter hoog, oud, hoekig, burchtachtig, met een sierlijke spits. Hier hangen de klokken van het carillon. Je kunt er komen via een reeks steile trappen die dwars door het zware houten geraamte van de toren voeren. Uiteindelijk bereik je de kleine ruimte van het klavier. Hier worden de zilverachtige klanken die over straten en pleinen zweven losgelaten. Al eeuwen lang doen hier de eeltige handen van de beiaardiers hun werk. Maar nu dreigt daaraan een einde te komen. De gemeente Hattem overweegt een UMTS-mast in de toren te laten aanleggen. Onzichtbaar voor de straat, maar niet te missen voor de beiaardiers. Die zitten er namelijk met hun neus bovenop en dat vertikken ze. Want hoe zit het met de straling van de UMTS-antennes? Rapporten spreken elkaar tegen, het gezond verstand zegt genoeg. Neuteboom en Vd Knijff vragen zich af of er geen andere locaties zijn. Als de plannen doorgaan stoppen ze ermee.
“Ik zou wel eens willen weten”, een mooi lied van Jules de Corte. “Waarom zijn de mensen zo moe? Misschien door hun jachten en jagen of misschien door hun tienduizend vragen…” Jules de Corte moest eens weten hoe men nu leeft op laptops en smartphones. Hongerig naar communicatie. En dat lukt niet zonder UMTS-masten. Hattem ruikt ongetwijfeld geld. “Alles van waarde is weerloos”, dichtte Lucebert. Ik hoop dat het carillon wint. audio volgt.

http://deheerontwaakt.vara.nl/Verslag.7254.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5…